Vijf zomergerechten om te eten en te bereiden in Barcelona

1. Gazpacho: Drink je groenten – koud.

50536100_86818918a7Andalusië kan aanspraak maken op de oorsprong van deze gekoelde groentesoep, maar nu deze verfrissende vloeibare maaltijd een permanente seizoensgebonden rotatie heeft in heel Spanje, is dat in Barcelona geen uitzondering. Een gezond alternatief voor de talloze gepaneerde en gebakken tapas en frisse salades verkrijgbaar in de stad, is een mengsel van oud brood, koud water, olijfolie, azijn, tomaten, knoflook, komkommers, uien en paprika’s.

Hoewel dit gerecht volgens de traditie vereist day de groenten gehakt worden en dan gestampt in vloeibare vorm met een vijzel en stamper, is een gemakkelijkere optie om de ingrediënten te verwerken tot een soep met een blender. Voor bezoekers aan Barcelona die niet kunnen worden gehinderd om hun eigen voedsel te produceren, wordt gazpacho verkocht in bars en restaurants in een beker of schaal (zelfs bij McDonalds), maar ook in sinaasappelsap-kartons in supermarkten.

Gazpacho recept (voor vier personen als voorgerecht)

Ingrediënten: 4 grote rijpe tomaten, 1 groene paprika zonder zaad en fijngehakt, 1 rode paprika zonder zaad en fijngesneden, 1 komkommer, geschild en in stukjes gesneden, 1 witte ui, fijngehakt, 1 teentje knoflook, gehakt, 2 theelepels rode wijnazijn, ¼ kopje extra vergine olijfolie, 1 theelepel citroensap, zout naar smaak, 2 kopjes koud water, ½ kop stukjes oud brood (optioneel, voor een dikkere soep).

Bereidinswijze:

 1. Meng alle groenten in een blender.
 2. Voeg de rode wijn azijn, olijfolie, citroensap en het brood toe.
 3. Zout naar smaak toevoegen.
 4. Voor de beste smaak, dek het af en laat het een nacht in de koelkast staan.
2. De Favoriete barbecue saus van Catalonië: Allioli

474345090_081e8147e9Wat is zomer zonder barbecue? In Barcelona, ??bestaat het aanbod meestal uit gegrild vlees, zeevruchten en groenten van het seizoen geserveerd met allioli, een sterk geurende saus van knoflook en olijfolie. Er wordt gedacht dat het naar Spanje werd gebracht door de Romeinen, die de saus zouden hebben gevonden in Egypte, en allioli is een genot voor knoflookliefhebbers en kan bijna overal heerlijk opgesmeerd worden: botifarra, Iberische karbonade, aardappelen, courgette of zelfs alleen maar een sneetje toast.

Dus koop een aantal van je favoriete gegrilde gerechten bij een lokale markt in Barcelona, ??zoals de Boqueria en bereid ze op een barbecue grill of kookplaat. Je kunt ze opdienen met huisgemaakte Catalaanse allioli bereid zoals beschreven in het recept hieronder in of voel je vrij om je werklast te beperken (het is immers zomer) en proef de geheime saus van Catalonië in een restaurant.

Allioli recept (voor 4-8)

Ingrediënten: 4 teentjes knoflook, ½ theelepel zout, ½ liter extra vergine olijfolie, 3 theelepels citroensap of witte wijn azijn.

Bereidingswijze:

 1. Pel knoflook en pureer het in een vijzel met de stamper en zeezout.
 2. Voeg de azijn of citroensap toe. Laat het intrekken gedurende drie minuten.
 3. Pureer het mengsel tot het een pasta-achtige consistentie heeft.
 4. Voeg de olie een paar druppels tegelijk grondig mengen in een cirkelvormige beweging voor het toevoegen. Voeg de olie toe totdat die op is.

Een opmerking voor niet-traditionalisten: dit recept kan ook bereid worden met een blender – met als verschil dat je in plaats van de allioli te pureren en te roeren met de stamper en veel spierballen, je op een knop drukt en stilzwijgend toekijkt terwijl de blender het zware werk doet.

3. Empedrat: De salade uit Catalonië met ijskoude bonen en kabeljauw salade

7454088856_a243f03e2cLetterlijk vertaald betekent Empedrat “versteend” of “verhard” en het is al sinds lang een klassieker als zomer schotel in Catalonië. In dit smakelijke gerecht worden witte bonen, in plakjes gesneden olijven, stukjes tomaat, gehakte groene uien en stukjes kabeljauw bij elkaar gegooid en dan nog eens gemengd met olijfolie en witte wijn azijn.

Empedrat recept (voor vier als voorgerecht)

Ingrediënten: 400 gram gekookte witte bonen, 300 gram ontzoute gezoute kabeljauw, 2 middelgrote tomaten, chunked, 1 groene paprika, gehakt, 1 rode paprika gesneden, 80 gram olijven, in plakjes gesneden, 1 kleine groene ui, gehakt, 2 eetlepels olijfolie olie, 2 theelepels witte wijnazijn.

Bereidingswijze:

 1. Verwijder het vel van de kabeljauw voor deze te laten weken.
 2. Laat de kabeljauw in koud water staan in de koelkast.
 3. Ververs het water om de zes uur gedurende 24 uur.
 4. Breek de kabeljauw in kleine stukjes met je handen.
 5. Meng het met de bonen en groenten.
 6. Voeg de olijf en witte wijn azijn toe als dressing.
 7. Houdt het koel in de koelkast gedurende 45 minuten tot een uur voor het opdienen.

Als het ontzouten proces voor de kabeljauw een beetje ontmoedigend lijkt, niet gevreesd. In veel winkels en markten in de stad kun je de vis geheel of gedeeltelijk ontzout kopen om te gebruiken in je recept.

4. Eenvoudig en vers: geroosterde groenten op toast

6199629485_0c9ecc1305Escalivada betekent ‘gebakken in hete as’. Het verhaal gaat dat de Catalaanse berg herders de eersten waren om dit gerecht te bereiden in de smeulende sintels van een houtvuur. Traditioneel heeft het recept aubergine, rode paprika, rode tomaten, zoete uien en soms knoflook. Als het is bereid in het vuur, heeft escalivada een kenmerkende, rokerige smaak.

Escalivada recept (voor vier als voorgerecht)

Ingrediënten: 4 kleine aubergines, 4 lente-uitjes, 4 rode paprika, 2 tomaten, 1/3 kopje extra vergine olijfolie, 1 theelepel zout.

Bereidingswijze:

 1. Maak een heet vuur in een houtskoolgrill, of verwarm de oven voor op 250 ºC.
 2. Breng een dun laagje aan van de aubergines, uien, paprika en tomaten met olijfolie.
 3. Bij gebruik van een grill, leg je de groenten rechtstreeks op de grill boven het vuur en draai je ze om de 15 tot 30 minuten om totdat het oppervlak verkoold is en de groenten gaar zijn.
 4. Bij gebruik van een oven, schik je de groenten op een bakplaat of een braadslee en draai je ze elke 10 minuten om gedureden een half uur of tot de schil zwartig wordt en de groenten zacht zijn.
 5. Verpak de groenten in bakpapier en plastic folie en laat ze afkoelen gedurende minstens een uur.
 6. Haal de groenten uit het folie, en verwijder de schil en de zaden.
 7. Snijd de groenten in reepjes, en doe ze in een kom.
 8. Bestrooi ze met zout, en giet de olijfolie erover.
 9. Serveren op kamertemperatuur met geroosterd brood.

Geen zin om te zwoegen boven het vuur (of de oven)? Escalivada wordt geserveerd in restaurants in heel Barcelona als een voorgerecht, meestal op toast, en is ook geheel voorbereid beschikbaar in veel supermarkten.

5. Citroensorbet al cava: een zomerdessert zonder te bakken

300301279_563b6810a6Vaak wordt dit gerserveerd als een eenvoudig dessert, en soms als een verschoner van het gehemelte tussen verschillende gerechten in chique restaurants. De citroensorbet ‘al cava’ is een pittige huwelijk van citroensorbet en sprankelend witte Catalaanse wijn. Het is het ideale zomerdessert, licht en verfrissend, een glorieuze unie tussen ijs en alcohol, geen oven nodig.

Citroensorbet al cava recept

Ingrediënten: ½ liter sorbet citroen, ¼ liter gekoeld cava, verse muntblaadjes en ½ citroen in partjes gesneden.

Bereidingswijze:

 1. Meng de gekoelde cava met de citroensorbet totdat ze een uniforme pasta vormen.
 2. Serveren in champagne glazen gegarneerd met muntblaadjes en partjes citroen.

Hoewel citroensorbet al cava zeker beschikbaar is in eetgelegenheden in Barcelona, is de kans groot dat je in een restaurant langer dan de vijf minuten moet wachten, een tijd waarin je het zelf zou kunnen maken. Natuurlijk, in een restaurant hoef je niet af te wassen, da’s waar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here